The paper suggests a reflection starting from the Agrifood Strategic Plan of the Roma Capitale Municipality and presented at Giornate di studi interdisciplinari su spazi, luoghi, paesaggi, regioni, territori del cibo della Società di Studi Geografici in June 2021. The paper aims to examine, in a stylised form, the relations between the agrifood system and local development about the question of integrating food and agriculture in the strategic dimension of economic development, addressing the characteristics of the system of the City of Rome. Finally, the strategic profiles of the plan are outlined and discussed, so the paper offers a synthesis with respect to the Plan and the strategic and spatial dimension of the relationship between food and the city
Il contributo prende le mosse dalle riflessioni maturate nel corso della redazione del Piano Strategico Agroalimentare di Roma Capitale e presentate alle Giornate di studi interdisciplinari su spazi, luoghi, paesaggi, regioni, territori del cibo della Società di Studi Geografici nel giugno 2021. Il contributo intende esaminare, in forma stilizzata, le relazioni tra sistema agroalimentare e sviluppo locale e porre la questione dell’integrazione cibo e agricoltura nella dimensione strategica dello sviluppo economico, affrontando le caratteristiche del sistema romano. Infine, delinea e discute i profili strategici del piano sono discussi. Il lavoro offre in conclusione una sintesi rispetto al Piano ed alla dimensione strategica e spaziale della relazione fra cibo e città.
Sviluppo locale e sistema agroalimentare nella pianificazione strategica territoriale
Olivieri F.M.;Cavallo A
2022-01-01
Abstract
The paper suggests a reflection starting from the Agrifood Strategic Plan of the Roma Capitale Municipality and presented at Giornate di studi interdisciplinari su spazi, luoghi, paesaggi, regioni, territori del cibo della Società di Studi Geografici in June 2021. The paper aims to examine, in a stylised form, the relations between the agrifood system and local development about the question of integrating food and agriculture in the strategic dimension of economic development, addressing the characteristics of the system of the City of Rome. Finally, the strategic profiles of the plan are outlined and discussed, so the paper offers a synthesis with respect to the Plan and the strategic and spatial dimension of the relationship between food and the cityI documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.